Blog tags

Als kind samen aan de schoolpoort, dit jaar samen op de boekenbeurs

28-10-2018

De Lennikse schrijfster Herlinde Leyssens, die hoge ogen gooit met haar debuutroman Kongokorset, maakt zich op voor de Boekenbeurs. Dat haar jeugdvriendin Ann De Bisschop daar ook een boek zal promoten, is eigenlijk geen toeval.

1 september 1974. Ann en Herlinde stappen hand in hand de grote school binnen, waar hun twee moeders collega’s zijn. De Sint-Guidoschool ligt in de schaduw van het Anderlechtstadion, en zou later bekend worden als de school van Lukaku. Maar daar is in 1974 nog lang geen sprake van: achtduizend kilometer zuidelijker, in Kinshasa, gaat vader Lukaku vandaag ook voor het eerst naar school.

Het is de tijd van ABBA en Claude François. In Duitsland rolt eerste Volkswagen Golf van de band en in Amerika treedt Nixon af. Voor Ann en Herlinde is dit het begin van een levenslange vriendschap. In de jaren ’80 gaan ze samen naar hun eerste fuif, en ook naar de opendeurdagen. Ze kiezen allebei voor talen: Ann is meer praktisch ingesteld en studeert vertaler-tolk; Herlinde houdt van geschiedenis en literatuur en kiest voor Germaanse filologie.

Op de begrafenis van Anns opa leert Herlinde haar toekomstige echtgenoot kennen. Een paar jaar later poseren Ann en Herlinde twee keer samen met bolle buiken op de filmrolfoto’s.

Carrière in de media

Het nieuwe millennium luidt in en er volgen drukke carrièrejaren. Ann zoekt eerst een job met haar diploma Portugees, maar vindt al snel haar roeping in een commerciële functie bij Roularta. Ze blijft in de wondere wereld van media: RTL, SBS, Kanaal Z. In 2001 staat ze mee aan de wieg van Qmusic, wat ook meteen het begin is van een boeiende loopbaan bij Medialaan. Na een carrièrestart bij De Persgroep richt Herlinde samen met haar man het architectenbureau Licence to Build op. Tien jaar en drie dochters later gaat ze van start met De Architect, een feest- en eventlocatie in Lennik.

Af en toe, maar veel te weinig, spreken ze een dagje af om op adem te komen en bij te babbelen, in een wellness of aan zee. Het is op zo’n zeldzame, zonnige namiddag op het strand dat ze voor elkaar en vooral voor zichzelf durven uitspreken dat ze iets missen in hun jachtige leven. Iets wat misschien nog het best kan worden samengevat in het woord “zingeving”.

Pauzeknop

Ann drukt op de pauzeknop, en besluit om binnen Medialaan de job te creëren waar zijzelf en zoveel collega’s behoefte aan hebben. Ze wordt Wellbeing Director. Met een doordacht welzijnsbeleid zorgt ze ervoor dat de medewerkers gezond, gelukkig en gemotiveerd zijn. Haar zoektocht naar meerwaarde resulteert ook in het boek “Aftellen naar Maandag”, een mustread voor iedereen die zijn of haar (werk)leven anders wil aanpakken.

Herlinde keert terug naar haar echte passies: literatuur en geschiedenis. Op een mooie dag vindt ze in het archief van het Afrikamuseum in Tervuren een grote zwarte doos. Daarin zitten duizenden foto’s, liefdesbrieven en dagboeken: de nalatenschap van Gabrielle Deman. Zij blijkt de eerste blanke vrouw die begin 1900 Kongo-Vrijstaat doorkruist; het land van waaruit honderd jaar later vader Lukaku naar België komt. Herlinde heeft het onderwerp voor haar debuutroman te pakken: “Kongokorset”. [Archief : Herlinde maakt met debuutroman levensdroom waar]

Vervlochten

En zo komt het dat Ann en Herlinde dit najaar samen op de Boekenbeurs staan, en hun levens op wonderlijke wijze met elkaar vervlochten blijven. Ze doorkruisen het hele Vlaamse land met lezingen over hun boeken. Als vijftigers zien ze deel twee van hun vriendschap dan ook met veel zin én zingeving tegemoet, de een als wellbeing consultant, de ander als romanauteur. En beiden gelukkiger dan ooit.

Info via www.anndebisschop.be en www.herlindeleyssens.be

Gepubliceerd door: Persinfo Redactie